Naștere/Recoltare

După ce în prealabil viitoarea mămică a anunțat banca cu privire la anumite aspecte (stadiul nașterii, DPN (data probabilă a nașterii), tipul nașterii (naturală, cezariană, simplă, multiplă, prematură, suprapurtată, în apă) spitalul privat sau de stat unde va avea loc nașterea, numele medicului ginecolog), comunicarea la momentul nașterii se menține cu un aparținator (de obicei soțul). Acesta ne va informa despre momentul internării, intrării în blocul operator/sala de nașteri și când nașterea a avut loc.

Recoltarea se realizează cu kit-ul Medico Science care însoțește pacienta și care este predat colectivului medical care asistă nașterea.

Procedura de recoltare a sângelui din cordonul ombilical, sângelui placentar și tesutului ombilical este o metodă neinvazivă, nedureroasă.

Dacă nu sunt folosite pentru recoltare, aceste elemente foarte bogate în celule stem extrem de prețioase pentru asigurarea în viitor a sănătății copilului,  devin deșeuri biologice.

Imediat după nașterea copilului dumnavoastră, medicul ginecolog detașează cordonul ombilical, separând astfel nou-născutul de corpul mamei. Colectarea sângelui din cordonul ombilical, a sângelui placentar și a țesutului ombilical este realizată de către medicul ginecolog sau personalul medical auxiliar care participă la naștere (asistentă, moașă), folosind kit-ul de prelevare pus la dispoziție de către Medico Science.

Colectarea sângelui din cordonul ombilical se realizează imediat ce ritmul pulsatoriu din cordonul ombilical al nou născutului încetează și cordonul ombilical a fost tăiat înainte ca placenta să fi fost expulzată din uter. Odată ce cordonul ombilical este curațat și dezinfectat pentru reducerea contaminării cu microorganisme provenite din lichidul amniotic și flora vaginalș, se poate începe recoltarea propriu-zisă de sânge ombilical. În vena ombilicală se introduce un ac prin care sângele curge gravitațional în punga sterilă de colectare. Punga conține o substanța care previne coagularea sângelui astfel prelevat. Recoltarea sângelui ombilical înainte de expulzarea placentei permite colectarea unui volum mai mare de sânge ombilical. Cantitatea de sânge prelevată se înscrie în limite largi între 20 si 200 ml, iar numarul de celule stem pe care le conține variază în jurul ordinelor a milioane de celule.
Procedeul de recoltare este nedureros și neinvaziv, atât pentru mama, cât și pentru noul născut, deoarece nu există nici o interacțiune directă cu corpul acestora. Colectarea sângelui ombilical durează aproximativ 10 minute și nu influențează sub nici o formă nașterea.
Recoltarea de sânge placentar se poate realiza și dupa expulzarea placentei, printr-un procedeu similar celui descris anterior la recoltarea sângelui din cordonul ombilical și este, de asemanea, un procedeu neinvaziv și nedureros.

Țesutul ombilical se prelevează după recoltarea sângelui ombilical din cordonul ombilical care a fost detașat  și curățat la exterior, se taie o porțiune  de  10 -20 cm care se pune într-o fiolă ce face parte din kitul de colectare. Urmează etapa de pregătire a cordonului ombilical pentru recoltare, constând din spălarea riguroasă cu ser fiziologic și pulverizarea din abundență a unei substante dezinfectante cu spectru larg de acțiune antimicrobiană.

Acesta etapa este foarte importantă pentru a reduce la minim posibilitatea contaminării sângelui ombilical cu diverse microorganisme existente în flora vaginală, în lichidul amniotic, pe mucoasele și tegumentele adiacente.  Astfel, incidența contaminării se reduce la 2-3 % din cazuri.

Cantitatea de sânge din cordonul ombilical și sange placentar recoltat la naștere este importantă și depinde foarte mult de colectivul care asistă nașterea. Decizia cantității de sânge din cordonul ombilical și sânge placentar care se recoltează aparține în exclusivitate medicului ginecolog, depinzând de o serie de parametrii obiectivi care pot interveni la naștere, printre care amintim: gradul de dificultate  al nașterii  – ex. naștere asistată (forceps sau vacuum) sau naștere gemelară multiplă, greutatea la naștere a copilului,  scorul sau indicele Apgar la naștere, etc .

Medico Science face o analiză a numărului de celule stem ale fiecărui nou născut. Există cazuri în care numărul celulelor stem prelevate este mai mic decât cel stabilit din punct de vedere statistic. În acest caz, decizia finală de stocare a celulelor stem prelevate  aparține părinților după o informare competentă și completă facută de colectivul nostru.

Toate procedeele descrise anterior rămân valabile în urmatoarele cazuri:

  • Naștere pe cale naturală
  • Naștere prin cezariană
  • Naștere asistată – forceps etc.
  • Naștere prematură – în acest caz, dacă pruncul se naște dupa o perioadă de gestație mai mica de 34 de săptămâni, placenta este mică, volumul de sânge prelevat fiind mic, decizia finală de recoltare și stocare vă aparține.
  • Naștere gemelară –fie că gemenii sunt univitelini (au aceeași placentă), caz în care se  folosește un kit de colectare, fie că gemenii sunt bivitelini (au placente diferite), caz în care se folosește un kit de colectare pentru fiecare nou născut.

Tot la nastere se recoltează un eșantion din sângele mamei care permite depistarea contaminării virusologice  cu  virusul hepatitic B, virusul hepatitic C, virusul sindromului imunodeficienței umane dobândite (HIV), Lues (sifililis) și efectuarea oricăror  altor teste pe care Medico Science le consideră necesare în funcție de istoricul de boală al familiei nou născutului. O parte din acest sânge este folosit pentru analizele menționate, restul fiind conservat.

Colectarea sângelui din cordonul ombilical și placentă este importantă datorită faptului că acestea sunt bogate în celule stem care pot fi  folosite în tratamentul a peste 200 de boli hematopoietice sau tulburari genetice. Este decizia dumneavoastră să faceți diferența între valorificarea  terapeutică a sângelui prelevat din cordonul ombilical și placenta sau irosirea lor ca deșeuri biologice. Atunci când s-a încheiat recoltarea, sosește un reprezentant MEDICO SCIENCE care va face recepția și inspecția documentelor și a probelor de sânge și țesut și realizează transportul cu mașina dedicată și autorizată (în 98% din cazuri cu mijloace proprii pentu viteză și eficacitate, 24h/24h si 7zile/7zile) la banca în condiții optime a kit-ului, după care intra în procesare.

Instrucțiuni de recoltare

Continut kit recoltare.

 • Formular special pentru medic
 • Pungi cu efect de termostat
 • Pungă recoltare sânge cu anticoagulant CPD
 • Pungă cu închidere etanșă
 • Flacon dezinfectant și comprese sterile
 • Vaccutainer probe sânge mamă
 • Set mânuși sterile

Câmp steril

1. Pregătirea recoltării.

-Poziționati câmpul steril pe o masă curată pe care se aşează conținutul kitului.
-Completați formularul special pentru medic, aplicați parafa și semnați.
-Verificați integritatea componentelor kitului de recoltare.
-Închideți clemele C1, C2 si C3 situate pe tuburile pungii de recoltare.
-Cordonul ombilical trebuie să atârne liber, fără a fi strâns sau obstrucționat în timpul recoltării.
-Sterilizați cordonul ombilical folosind dezinfectantul și nu mai atingeți zona ce urmează a fi puncționată.

2. Recoltarea.

-Scoateți capacul de protecție de pe acul A1.
-Tineți fix cordonul ombilical şi introduceți acul cu bizoul (vârf secționat oblic) în jos.
-Deschideți clema C3 iar apoi deschideți clema C1.
-Punga de recoltare trebuie plasată mai jos decât acul introdus.
-Se agită ușor conținutul pungii de recoltare pentru a omogeniza cât mai bine lichidul de anticoagulare şi sângele extras.
-Când cordonul ombilical este golit de sânge, se închid clemele pentru a împiedica aerul să patrundă pe tuburi când acul este îndepărtat.
-Sângele ramas în tub se transferă în punga de recoltare cu ajutorul clemei C1. Când tubul este gol, se închide clema C3. Faceți un nod dublu pe tub la circa 5 centrimetri peste clema C3 şi îndepărtați tubul cu ace prin tăiere.

3. Pregatirea pentru transport.

-Punga de recoltare se plasează în punga cu închidere etanșa inclusă în pachet.
-Presați aerul în afara pungii de protecție şi sigilați punga cu multă grijă.
-Plasați punga între cele două pungi cu efect de termostat.
-Așezați pungile în interiorul kitului de recoltare.
-Adaugați în kit vacutainerul cu probele de sânge recoltate mamei.
-Închideți capacul termoizolant, așezați formularul pentru medic şi acoperiţi cu ambalajul exterior din carton.

Menu