Articole

PRO ȘI CONTRA RECOLTĂRII ȘI STOCĂRII CELULELOR STEM

Există o mulțime de păreri pro și contra recoltării și stocării celulelor stem. Unii spun că recoltarea celulelor stem este un mare pas înainte pentru medicină, însă alții sunt de părere că procesul este “împotriva firii” iar stocarea lor în bănci de celule stem este prea costisitoare.   Indiferent de ce parte a baricadei te-ai afla este important să știi atât argumentele pro, cât și cele contra prelevării și stocării celulelor stem. Celulele stem pot fi transformate în aproape orice fel.

Autor: Alexandra Ilie
Data: 14 iulie 2014

RECOLTAREA DE CELULE STEM 

Celulele stem sunt singurele celule din organism care au abilitatea de a se multiplica, diferenția și de a da naștere unor țesuturi noi, fiind folosite cu succes în înlocuirea unor celule degenerate din organism. Au rolul de a repara corpul acolo unde sunt probleme. Ele se recoltează din mai multe surse, însă recoltarea din cordonul ombilical, la momentul nașterii, este cea mai frecventă și sigură metodă.

Autor: Daniela Ganciu
Data: 14 iulie 2014

O echipa de oameni de știință de la Harvard a anunțat că cercetătorii au dezvoltat cu succes celule stem care produc toxine ce distrug celulele canceroase, fără să provoace vreun prejudiciu celor sănătoase.

Informația a fost făcută publică de doctorul Khalid Shah, co-autor al studiului, arată Russia Today.

Acesta a precizat că experimentele realizate până acum pe șoareci s-au dovedit a fi un succes. În timpul studiului, o tumoare de pe creier a fost îndepărtată chirurgical, iar celulele stem au fost puse în locul acesteia, într-un gel biodegradabil, pentru a distruge celulele canceroase rămase.

O nouă descoperire în tratamentul cu celule stem

Odată ce toxina ajunge în interiorul celulei canceroase perturbă capacitatea acesteia de a crea proteine, ducând la moartea celulei în câteva zile.

Khalid Shah a menționat că până acum toxinele folosite pentru uciderea celulelor au fost folosite în cazul mai multor tipuri de cancer de sânge. Totuși, acestea nu au fost eficiente în cazul unor tumori solide. Acum, situația se schimbă datorită experimentului revoluționar.

“Acesta este un studiu inteligent, care semnalează începutul următorului val de terapii”, a spus pentru BBC Chris Mason, profesor de medicină regenerativă la University College din Londra, care nu a participat la studiu.

Menu