De ce recoltăm

Înainte de a consimți asupra stocării pe timp îndelungat a materialului biologic al copilului dumneavoastră, trebuie înțeles faptul că finalitatea  procesului este aceea de a interveni în vindecarea unor boli adesea incurabile, unde se recomandă utilizarea celulelor stem prin procedeul de transplant. Transplantul celulelor stem hematopoietice (HSCT) este o procedură medicală folosită în hematologie și oncologie, pentru pacientț care suferă de afecțiuni degenerative ale sângelui sau măduvei spinării. Procedura de înlocuire a celulelor hematopoietice care formează celulele sanguine poartă numele în general de trasplant de celule stem sau transplant de sânge ombilical. Transplantul de celule stem poate folosi celule proprii organismului (trasplant  autolog) sau se pot folosi celule stem de la un alt donator (trasplant alogen). Cordonul ombilical și placenta nou născutului conține celule stem hematopoietice (din sângele ombilical și placentar) și celule stem mezenchimale (în țesutul cordonului ombilical și gelatina Wharton).

Principala problemă în cazul unui transplant este compatibilitatea (potrivirea celulelor stem ale donatorului cu cele ale primitorului ). In cazul transplantului autolog, compatibilitatea este perfectă. Deși nu există compatibilitate perfectă în cadrul transplantului alogen, celulele stem stocate la nașterea copilului pot fi utilizate pentru tratarea fraților, surorilor, părinților sau altor rude de sânge. Celulele stem sunt utilizate în prezent pentu tratarea a peste 145 de afecțiuni și boli degenerative, incluzând leucemii, anemii, limfoame non-Hodgkin’s, mieloame multiple, afecțiuni ale sistemului imun etc. Actualmente, în medicina regenerativă se deruleaza studii, unele ajunse chiar în faza clinică, pentru utilizarea terapiilor cu celule stem prelevate din sângele din cordonul ombilical și placentă, în tratarea bolilor cardiace, diabetului zaharat, bolilor de plămâni și ficat, paraliziilor cerebrale, maladiei Alzheimer, bolii Parkinson etc.

Procedura de recoltare a celulelor stem din sângele ombilical și placentă este neinvazivă și complet nedureroasă pentru copil și mama, deoarece se efectuează după tăierea cordonului ombilical de către medic, respectiv după expulzarea placentei de către corpul matern. Conservarea celulelor stem prelevate la nașterea copilului presupune imediata disponibilizare a acestora pentru un eventual tratament prin simpla lor debancare. Am preferat sa lăsăm la sfârșitul acestui scurt material urmatorul citat, desprins din discursul prezentat în Elveția la Berna pe 30 Ianuarie 2013  de către Dietger Niederwieser, Doctor în Medicină, președinte al WBMT (Reteaua Mondiala de Transplant de Sânge și Maduvă) și profesor în cadrul diviziei de hematologie și oncologie medicală Universității din Leipzig :

Un million de transplanturi este o piatră de hotar care poate să surprindă pe mulți, pentru că transplantul de celule stem a fost privit ca o procedură rară până acum un deceniu. Importantele descoperiri și colaborarea vitală a oamenilor de știință și medicilor din întreaga lume au crescut spectaculos numărul pacienților care au ales ca alternativă terapia prin transplant de celule stem.”

Menu