Procesare

I. Procesarea propriu-zisă a sângelui ombilical/placentar se poate face prin două metode:
  • Separararea Celulară.
  • Conservarea Sângelui Integral (total), fără o separare celulară prealabilă.

În prezent, ambele metode de procesare a sângelui ombilical/placentar sunt acceptate de centrele de transfuzie. Totuși, considerente de ordin profesional și moral  ne obligă să vă prezentăm avantajele și dezavantajele celor două metode de procesare, fără să vrem să influențăm alegerea dumneavoastră asupra uneia sau alteia din soluțiile propuse.

Metoda separării celulare versus Metoda Conservării Sângelui Integral

Metoda Separării Celulare (obținerea concentratului de celule stem) presupune o separare a celulelor nucleate totale (TNCC) de globulele roșii și de restul componentelor sanguine (produși de metabolism, hormoni etc). Îndepărtarea globulele roșii  din sângele ombilical/placetar  elimină riscul distrugerii grefei de sânge prin hemolizare, atunci când este decongelată pentru transplant. Stocarea concentratului de celule stem pentru un transplant reduce efectul de respingere a organismului, numit efect de grefă, pentru că  nici un produs auxiliar  nu este recomandat  să fie retransplantat pacientului.

Efectul de grefă poate apărea mai ales dacă transplantul nu este autolog, beneficiarul  putând fi un frate/soră, părinții sau o altă rudă apropiată.

În plus, reducerea volumetrică a unității celulare ce urmează a fi conservată reduce proporțional și cantitatea de crioconservant necesar congelării îndelungate. Reducerea volumului de crioconservant este importantă, în cantitate mare acesta poate să influențeze viabilitatea celulară și poate, de asemenea, să fie toxic pentru ficat și rinichi în cazul transplantului.

Un alt atu major pentru conservarea celulelor stem sub formă concentrată este acela că medicul transplantolog cunoaște dinainte numărul total de celule nucleate  din proba pe care o va folosi în transplant deoarece acesta a fost deja determinat la procesarea în laborator.

Metoda Separării Celulare este o procedură complexă și costisitoare, dar calitatea unitătii  celulare depozitate este de mai bună calitatate, iar utilizarea ei este mai adaptată nevoilor specifice pacientului. Practica transfuzională a cunoscut îmbunătățiri majore în ultimii ani, utilizând elemente selective din sânge, separarea  celulelor stem din sângele ombilical/placentar  fiind  o tehnica nouă care a evoluat odata cu metodele de transplant.

Din această cauză, aproximativ 90% dintre băncile de celule stem din lume folosesc, ca metodă de stocare, stocarea de celule stem procesate din sângele ombilical  și nu de sânge integral. Metoda separării celulare este, de asemenea, sprijinită de numeroase  grupuri de cercetare științifică din lumea întreagă.

Conservarea Sângelui Integral (total), presupune depozitarea tuturor elementelor celulare prezente în sângele ombilical/placentar, fără o separare prealabilă a celulelor nucleate totale de alte tipuri de celule sanguine și de produșii metabolici prezenți din sângele ombilical/placentar. Pregătirea probei crioconservate pentru transplant presupune decongelarea probei înainte de efectuarea transplantului. Globulele roșii sunt sensibile la crioconservare, existând astfel riscul ca ele să se distrugă în timpul proceselor de criogenare și decriogenare a probei. Distrugerea membranei celulare și implicit spargerea globulelor roșii are ca efect hemolizarea sângelui și, totodata, distrugerea celulelor stem și a întregului depozit de sânge integral. De asemenea, în timpul congelării/decongelării  sângelui integral există riscul eliberării de hemoglobină, compus toxic pentru rinichii pacientului la care se realizează transplantul. Un alt dezavantaj al existentei globulelor roșii in unitatea de sânge integral depozitată este acela că exista riscul incompatibilității între donator și primitor, în cazul în care este vorba despre un transplant alogen (de la colpilul care depozitează celulele către frate, sora, părinți sau rude apropiate).

Cantitatea de substanță crioprotectoare  folosită în procesul de congelare este cel puțin dublă față de cea necesară în procedeul separării celulare. În cantități mari, această substanță are efecte toxice asupra ficatului și rinichilor pacientului, în urma transplantului.

De-a lungul timpului, au existat multe controverse legate de diferențele calitative ale celor două metode. MEDICO SCIENCE oferă clienților săi posibilitatea depozitării atât a sângelui integral, cât și a sângelui procesat prin separarea celulelor stem (concentrat de celule stem), ambele obținute din sângele din cordonul ombilical și sângele placentar prelevat la naștere .

II. Procesare țesut ombilical. Alături de procesarea sângelui  ombilical/placentar, MEDICO SCIENCE oferă posibilitatea stocării de țesut ombilical și gelatina Wharton prelevate, de asemenea, la naștere din cordonul ombilical ca sursă de celule stem mezenchimale.

Menu