Procesare

Procesarea  Materialului biologic recoltat

I. Procesarea propriu-zisa a sangelui ombilical/placentar se poate face prin doua metode:

1. Separarare Celulara.

2. Conservarea Sangelui Integral (total), fara o separare celulara prealabila.

In prezent, ambele metode de procesare a sangelui ombilical/placentar sunt acceptate de centrele de transfuzie. Totusi, considerente de ordin profesional si moral  ne obliga sa va prezentam avantajele si dezavantajele celor doua metode de procesare, fara sa vrem sa influentam alegerea dumneavoastra asupra uneia sau alteia din solutiile propuse.

Metoda separararii celulare versus Metoda Conservarii Sangelui Integral

Metoda Separararii Celulare (obtinerea concentratului de celule stem) presupune o separare a celulelor nucleate totale (TNCC) de globulele rosii si de  restul componentelor sanguine (produsi de metabolism, hormoni etc). Indepartarea globulele rosii  din sangele ombilical/placetar  elimina riscul distrugerii grefei de sange prin hemolizare, atunci cand este decongelata pentru transplant. Stocarea concentratului de celule stem pentru un transplant reduce efectul de respingere a organismului, numit efect de grefa, pentru ca  nici un produs auxiliar  nu este recomandat  sa fie retransplantat pacientului. Efectul de grefa  poate aparea mai ales daca  transplantul nu este autolog, beneficiarul  putind fi un frate/sora, parintii sau o alta ruda apropiata.

In plus, reducerea volumetrica a unitatii celulare ce urmeaza a fi conservata reduce proportional si cantitatea de crioconservant necesar congelarii indelungate. Reducerea volumului de crioconservant este importanta, in cantitate mare acesta  poate sa  influnteze viabilitatea celulara si poate, de asemenea, sa fie toxic pentru ficat si rinichi in cazul transplantului.

Un alt atuu major pentru conservarea celulelor stem sub forma concentrata este acela ca medicul transplantolog cunoaste dinainte numarul total de celule nucleate  din proba pe care o va folosi in transplant deoarece acesta a fost deja determinat la procesarea in laborator.

Metoda Separararii Celulare este o procedura complexa si costisitoare dar calitatea unitatii  celulare depozitate este de mai buna calitatate, iar utilizarea ei mai adaptata nevoilor specifice pacientului. Practica transfuzionala a cunoscut imbunatatiri majore in ultimii ani, utilizand elemente selective din sange, separarea  celulelor stem din sangele ombilical/placentar  fiind  o tehnica noua care a evoluat odata cu metodele de transplant.

Din aceasta cauza, aproximativ 90% dintre bancile de celule stem din lume folosesc, ca metoda de stocare, stocarea de celule stem procesate din sangele ombilical  si nu de sange integral. Metoda separarii celulare este, de asemenea, sprijinita de numeroase  grupuri de cercetare stiintifica din lumea intreaga.

Conservarea Sangelui Integral (total), presupune depozitarea tuturor elementelor celulare prezente in sangele ombilical/placentar, fara o separare prealabila a celulelor nucleate totale de alte tipuri de celule sanguine si de produsii metabolici prezenti din sangele ombilical/placentar. Pregatirea probei crioconservate pentru transplant presupune decongelarea probei inainte de efectuarea transplantuli. Globulele rosii sunt senzitive la crioconservare, existand astfel riscul ca ele sa se distruga  in timpul proceselor de criogenare si decriogenare a probei. Distrugerea membranei celulare si implicit spargerea globulelor rosii are ca efect hemolizarea sangelui si, totodata, distrugerea celulelor stem si a intregului depozit de sange integral. De asemenea, in timpul congelarii/decongelarii  sangelui integral exista riscul eliberarii de hemoglobina, compus toxic pentru rinichii pacientului la care se realizeaza transplantul. Un alt dezavantaj al existentei globulelor rosii in unitatea de sange integral depozitata este acela ca exista riscul incompatibilitatii intre donator si primitor, in cazul in care este vorba despre un transplant alogen (de la colpilul care depoziteaza celulele catre frate, sora, parinti sau rude apropiate).

Cantitatea de substanta crioprotectoare  folosita in procesul de congelare este cel putin dubla fata de cea necesara in procedeul separarii celulare. In cantitati mari, aceasta substanta are efecte toxice asupra ficatului si rinichilor pacientului, in urma transplantului.

De-a lungul timpului, au existat multe controverse legate de diferentele calitative intre celor doua metode. Medico Science ofera clientilor sai posibilitatea depozitarii atat de sange integral, cat si sangele procesat prin separarea celulelor stem (concentrat de celule stem), ambele obtinute din sangele din cordonul ombilical si sangele placentar prelevat la nastere .

II. Procesare tesut ombilical. Alaturi de procesarea sangelui  ombilical/placentar, Medico Science ofera posibilitatea stocarii de tesut ombilical si gelatina Wharton prelevate, deasemenea, la nastere din cordonul ombilical ca sursa de celule stem mezenchimale.