//mailchimp//

Procedura de recoltare

Nasterea/recoltarea

Dupa ce in prealabil viitoarea mamica a anuntat banca despre stadiul nasterii, DPN (data probabila a nasterii), tipul nasterii (naturala, cezariana, simpla, multipla, premarura, suprapurtata, in apa) spitalul privat sau de stat unde va avea loc nasterea, numele medicului ginecolog, comunicarea la momentul nasterii se mentine cu un apartinator (de obicei sotul). Acesta ne va informa despre momentul internarii, intrarii in blocul operator/sala de nasteri si cand nasterea a avut loc.

Recoltarea se realizeaza cu kit-ul Medico Science care insoteste pacienta si care este predat colectivului medical care asista nasterea. Procedura de recoltare a sangelui din cordonul ombilical, sangelui placentar si tesutului ombilical este o metoda neinvaziva si nedureroasa. Daca nu sunt folosite pentru recoltare, aceste elemente foarte bogate in celule stem extrem de pretioase pentru asigurarea in viitor a sanatatii copilului, devin deseuri biologice.

Imediat dupa nasterea copilului dumnavoastra, medicul ginecolog detaseaza cordonul ombilical, separand astfel nou-nascutul de corpul mamei. Colectarea sangelui din cordonul ombilical, sangelui placentar si tesutului ombilical este realizata de catre medicul ginecolog sau personalul medical auxiliar care participa la nastere (asistenta, moasa), folosind kit-ul de prelevare pus la dispozitie de catre Medico Science.

Colectarea sangelui din cordonul ombilical se realizeaza imediat ce ritmul pulsatoriu din cordonul ombilical al nou nascutului inceteaza si cordonul ombilical a fost taiat inainte ca placenta sa fi fost expulzata din uter. Odata ce cordonul ombilical este curatat si dezinfectat pentru reducerea contaminarii cu microorganisme provenite din lichidul amniotic si flora vaginala, se poate incepe recoltarea propriu-zisa de sange ombilical. In vena ombilicala se introduce un ac prin care sangele curge gravitational in punga sterila de colectare. Punga contine o substanta care previne coagularea sangelui astfel prelevat. Recoltarea sangelui ombilical inainte de expulzarea placentei permite colectarea unui volum mai mare de sange ombilical. Cantitatea de sange prelevata se inscrie in limite largi intre 20 si 200 ml, iar numarul de celule stem pe care le contine variaza in jurul ordinelor a milioane de celule.
Procedeul de recoltare este nedureros si neinvaziv, atat pentru mama, cat si pentru noul nascut, deoarece nu exista nici o interactiune directa cu corpul acestora. Colectarea sangelui ombilical dureaza aproximativ 10 minute si nu influenteaza sub nici o forma nasterea.
Recoltarea de sange placentar se poate realiza si dupa expulzarea placentei, printr-un procedeu similar celui descris anterior la recoltarea sangelui din cordonul ombilical si este, de asemanea, un procedeu neinvaziv si nedureros.

După ce sângele ombilical a fost prelevat din cordonul ombilical, se prelevează și țesutul ombilical, anterior detașat și curățat la exterior prin spălarea cu ser fiziologic și pulverizarea unui produs dezinfectant cu spectru antimicrobian larg. Prin tăiere se detașează o porțiune (10-20cm) din cordon și se introduce într-o fiolă, parte a kitului de colectare.

Acesta etapa este foarte importanta pentru a reduce la minim posibilitatea contaminarii sangelui ombilical cu diverse microorganisme existente în flora vaginală, în lichidul amniotic, pe mucoasele si tegumentele adiacente.  Astfel, incidența contaminării se reduce la 2-3 % din cazuri.

Materialul biologic reprezentat de sângele din cordonul ombilical și sângele placentar trebuie să se recolteze într-o cantitate suficientă care să conducă la obținerea de probe viabile. Decizia stabilirii cantității necesare aparține medicului ginecolog si va depinde de numeroși parametrii obiectivi ce pot să intervină în timpul nașterii – ex. nastere asistata (forceps sau vacuum), nastere gemelara multipla, greutate la nastere a copilului,  scor sau indice Apgar la nastere, etc .

Medico Science face o analiza a numarului de celule stem ale fiecarui nou nascut. Exista cazuri in care numarul celulelor stem prelevate este mai mic decat cel stabilit din punct de vedere statistic. In acest caz, decizia finala de stocare a celulelor stem prelevate  apartine parintilor dupa o informare competenta si completa facuta de colectivul nostru.

Toate procedeele descrise anterior raman valabile  in urmatoarele cazuri:

    • Nastere pe cale naturala
    • Nastere prin cezariana
    • Nastere asistata – forceps etc.
    • Nastere prematura – in acest caz, daca pruncul se naste dupa o perioada de gestatie mai mica de 34 de saptamani, placenta este mica, volumul de sange prelevat fiind mic, decizia finala de recoltare si stocare va apartine.
    • Nastere gemelara –fie ca gemenii sunt univitelini (au aceeasi placenta), caz in care se  foloseste un kit de colectare, fie ca gemenii sunt bivitelini (au placente diferite), caz in care se foloseste un kit de colectare pentru fiecare nou nascut.

Tot la nastere se recolteaza un esantion din sangele mamei care permite depistarea contaminarii virusologice  cu  virusul hepatitic B, virusul hepatitic C, virusul sindromului imunodeficientei umane dobandite (HIV), Lues (sifililis) si efectuarea oricaror  altor teste pe care Medico Science le considera necesare in functie de istoricul de boala al familiei nou nascutului. O parte din acest sange este folosit pentru analizele mentionate, restul fiind conservat.

Menu