Procedura de recoltare

Procedura de Recoltare a Sangelui din Cordonul Ombilical, Sangelui Placentar si Tesutului Ombilical

Imediat la nasterea copilului dumnavoastra, medicul ginecolog detaseaza cordonul ombilical, separand astfel nou nascutul de corpul mamei. Colectarea sangelui din cordonul ombilical, sangelui placentar si tesutului ombilical este realizata de catre medicul ginecolog sau personalul medical auxiliar care participa la nastere (asistenta, moasa), folosind kitul de prelevare pus la dispozitie de catre Medico Science.

Colectarea sangelui din cordonul ombilical se realizeaza imediat ce ritmul cardiac in cordonul ombilical al nou nascutului inceteaza si cordonul ombilical a fost taiat inainte ca placenta sa fi fost expulzata din uter. Odata ce cordonul ombilical este curatat si dezinfectat pentru reducerea contaminarii cu microorganisme provenite din lichidul amniotic si flora vaginala, poate incepe recoltarea propriu-zisa de sange ombilical. In vena ombilicala se introduce un ac prin care sangele curge gravitational in punga sterila de colectare. Punga contine o substanta care previne coagularea sangelui astfel prelevat. Recoltarea sangelui ombilical inainte de expulzarea placentei permite colectarea unui volum mai mare de sange ombilical. Cantitatea de sange prelevata se inscrie in limite largi intre 20 si 200 ml, iar numarul de celule stem pe care le contine variaza in jurul ordinelor de milioane de celule.

Procedeul de recoltare este nedureros si neinvaziv, atat pentru mama, cat si pentru noul nascut, deoarece nu exista nici o interactiune directa cu corpul acestora. Colectarea sangelui ombilical dureaza aproximativ 10 minute si nu influenteaza sub nici o forma nasterea.

Recoltarea de sange placentar se poate realizeaza si dupa expulzarea placentei, printr-un procedeu similar celui descris anterior la recoltarea sangelui din cordonul ombilical si este, de asemanea, un procedeu neinvaziv si nedureros.

Tesutul ombilical se preleveaza dupa recoltarea sangelui ombilical din cordonul ombilical care a fost detasat  si curatat la exterior; se  taie o portiune  de  10 -20 cm care se pune intr-o fiola ce face parte din kitul de colectare.

Cantitatea de sange din cordonul ombilical si sange placentar recoltat la nastere este importanta si depinde foarte mult de colectivul care asista nasterea. Decizia cantitatii de sange din cordonul ombilical si sange placentar care se recolteaza apartine in exclusivitate medicului ginecolog, depinzand de o serie de parametrii obiectivi care pot interveni la nastere, printre care amintim: gradul de dificultate  al nasterii  – ex. nastere asistata (forceps sau vacuum) sau nastere gemelara multipla, greutatea la nastere a copilului,  scorul sau indicele Apgar la nastere, etc .

Medico Science face o analiza a numarului de celule stem ale fiecarui nou nascut. Exista cazuri in care numarul celulelor stem prelevate este mai mic decat cel stabilit din punct de vedere statistic. In acest caz, decizia finala de stocare a celulelor stem prelevate  apartine parintilor..

Toate procedeele descrise anterior raman valabile  in urmatoarele cazuri:

-              Cazul nasterii pe cale naturala

-              Cazul nasterii prin cezariana

-              Cazul nasterii asistate –forceps etc.

-              Cazul nasterii premature – in acest caz, daca pruncul naste dupa o perioada de gestatie mai mica de 34 de saptamani, placenta este mica, volumul de sange prelevat fiind mic, decizia finala de recoltare si stocare va apartine.

-              Cazul nasterii gemelare –fie ca gemenii sunt univitelini (au aceeasi placenta), caz in care se  foloseste un kit de colectare, fie ca gemenii sunt bivitelini (au placente diferite), caz in care se foloseste un kit de colectare pentru fiecare nou nascut.

Tot la nastere se recolteaza un esantion din sangele mamei care permite depistarea contaminarii virusologice  cu  virusul hepatitic B, virusul hepatitic C, virusul sindromului imunodeficientei umane dobandite (HIV), Lues (sifililis) si efectuarea oricaror  alte teste pe care Medico Science le considera necesare in functie de istoricul de boala al familiei noului nascut. O parte din acest sange este folosit pentru analizele mentionate, restul fiind conservat.

Colectarea sangelui din cordonul ombilical si placenta este importanta datorita faptului ca acestea sunt bogate in celule stem care pot fi  folosite in tratamentul a peste 145 de boli hematopoietice sau tulburari genetice. Este decizia dumneavoastra sa faceti diferenta intre valorificarea  terapeutica a sangelui prelevat din cordonul ombilical si placenta sau irosirea lor ca deseuri biologice.