Intrebari

Ce sunt celulele stem?

Celula stem este o celula care poate ea insasi sa se reinnoiasca pentru a produce inca o celula stem sau sa se diferentieze in diferite tipuri de celule specializate (nervoase, musculare, hepatice, etc). In organismul adult, celulele stem functioneaza ca un sistem regenerativ, adica au capacitatea de a creea tesut, putand inlocui orice celula a corpului.

La ce folosesc celulele stem?

Celulele stem reprezinta noi surse de vindecare a unor boli, cum ar fi: boli hematologice, neoplazice, ale sistemului imunitar, congenitalo-metabolice, cardio-vasculare, neuro-degenerative. odata recoltat si stocat, materialul biologic este imediat disponibil pentru eventualitatea unui transplant. Statisticile mondiale indica existenta a 70.000.000 de donatori cu material biologic conservat si a 1.000.000 de transplanturi la nivel international, previziunea fiind catre o crestere exponentiala a acestora, odata cu viitoarele progrese ale stiintei.

Cine poate folosi celule stem?

Celulele stem pot fi utilizate de catre copilul la a carui nastere se face recoltarea , precum si de membrii apropiati ai familiei (frate, sora, parinti, ruda compatibila). Prelevarea celulelor stem la nastere ajuta la evitarea dificultatii de a gasi un donator compatibil in cazul unei afectiuni incurabile.

De ce celulele stem din cordonul ombilical si placenta?

Avantajul folosirii de celule stem din sange placentar si sangele din cordonul ombilical este ca, in urma transplantului, respingerea este aproape nula in cazul transplantului autolog (transplant cu celule proprii organismului). Noile deschideri in medicina regenerativa presupun si prelevarea de tesut de cordon ombilical (gelatina Wharton cu potential de recreare a organelor) care contine celule stem mezenchimale cu potential de a fi folosite in terapiile viitoare. In SUA exista deja 6 clinici specializate pentru reproducerea in laborator a 6 organe vitale (2015).

Ce inseamna procesarea celulelor stem?

Procesarea se face prin doua procedee: conservarea SANGELUI INTEGRAL si SEPARARE CELULARA, noi recomandand cu fermitate metoda separarii celulare. Procesarea se realizeaza in spatii special amenajate, in conditii de maxima sterilitate, folosind echipamente ultraperformante de ultima generatie la nivel mondial.

Ce este o banca de celule stem?

Banca de celule stem este o unitate medicala complexa, unde se face analiza, procesarea si depozitarea in conditii optime, pentru durata indelungata a celulelor stem. Probele individualizate (cod de bare) sunt congelate progresiv, apoi sunt depozitate la temperatura de -196 grade Celsius, in conditii de monitorizare computerizata. Laboratoarele Medico Science sunt suprvegheate video si monitorizate in permanenta, oferind conditii de maxima securitate. Banca este independenta din punct de veder energetic (in caz de pana de curent este prevazuta cu generator propriu UPS).

Cum se recolteaza celule stem? 

Recoltarea celulelor stem se efectueaza din sangele placentar si sangele din cordon ombilical de catre medicul ostetrician sau echipa care asista la nastere. Recoltarea celulelor stem se poate efectua la nasterea pe cale naturala, nasterea prin cezariana, nasterea prematura sau suprapurtata, nasterea gemelara si nasterea in apa. Recoltarea de celule stem este o metoda lipsita de efecte adverse, care nu lezeaza nici mama, nici copilul.

Care sunt perspectivele pentru celulele stem?

Premiul Nobel pentru medicina in 2012 a fost atribuit savantilor John B. Gurdon din Marea Britanie si Shinya Yamanaka din Japonia pentru a treia oara in ultimii 6 ani in domeniul celulelor stem si aceasta dovedeste faptul ca potentialul celulelor stem deschide noi cai in cercetare.

Cum alegem o banca de celule stem?

In opinia noastra, cele mai importante 3 criterii ar fi:

- asigurarea celui mai scurt timp posibil de la recoltare la procesare

- personal competent in domeniul avansat al celulelor stem

- dotari ultramoderne ale laboratorului de procesare.