De ce recoltam celule stem?

Inainte de a consimti asupra stocarii pe timp indelungat a materialului biologic al copilului dumneavoastra, trebuie inteles faptul ca finalitatea  procesului este aceea de a interveni in vindecarea unor boli adesea incurabile, unde se recomanda utilizarea celulelor stem prin procedeul de transplant.

Transplantul celulelor stem hematopoietice (HSCT) este o procedura medicala folosita in hematologie si oncologie, pentru pacienti care sufera de afectiuni degenerative ale sangelui sau maduvei spinarii. Procedura de inlocuire a celulelor hematopoietice care formeaza  celulele sanguine poarta numele in general de trasplant de celule stem sau transplant de sange ombilical. Transplantul de celule stem poate folosi celule proprii organismului (trasplant  autolog) sau se pot folosi celule stem de la un alt donator (trasplant  alogenic). Cordonul ombilical si placenta  nou nascutului contine  celule stem hematopoietice (dinsangele ombilical si placentar) si celule stem mezenchimale (in tesutul cordonului ombilical si gelatina Wharton).

Principala problema in cazul unui transplant  este  compatibilitatea (potrivirea celulelor stem ale donatorului cu cele ale primitorului ). In cazul transplantului autolog compatibilitatea este perfecta. Desi nu exista compatibilitate perfecta in cadrul transplantului alogen, celulele stem stocate la nasterea copilului pot fi utilizate pentru tratarea fratilor, surorilor, parintilor sau altor rude de sange. Celulele stem sunt utilizate in prezent pentu tratarea a peste145 de afectiuni si boli degenerative, incluzand leucemii, anemii, limfoame non-Hodgkin’s, mieloame multiple, afectiuni ale sistemului imun etc.
Actualmente, in medicina regenerativa se deruleaza studii, unele ajunse chiar in faza clinica, pentru utilizarea terapiilor cu celule stem prelevate din sangele din cordonul ombilical si placenta, in tratarea bolilor cardiace, a diabetului zaharat, bolilor de plamani si ficat, paraliziilor cerebrale, maladiei Alzheimer, bolii Parkinson etc.
Procedura de recoltare a celulelor stem din sangele ombilical si placenta este neinvaziva si complet nedureroasa pentru  copil si mama, deoarece se efectueaza dupa taierea cordonului ombilical de catre medic, respectiv dupa expulzarea placentei de catre corpul matern.
Conservarea celulelor stem prelevate la nasterea copilului presupune imediata disponibilizare a acestora pentru un eventual tratament prin simpla lor debancare.
Am preferat sa lasam la sfarsitul acestui scurt material urmatorul citat, desprins din discursul prezentat in Elvetia la Berna pe 30 Ianuarie 2013  de catre Dietger Niederwieser, Doctor in Medicina, presedinte al WBMT (Reteaua Mondiala de Transplant de Sange si Maduva) si profesor in cadrul diviziei de hematologie si oncologie medicala Universitatii din Leipzig : “ Un million de transplanturi este o piatra de hotar care poata sa surprinda pe multi, pentru ca transplantul de celule stem a fost privit ca o procedura rara pana acum un deceniu. Importantele descoperiri si colaborarea vitala a oamenilor de stiinta si medicilor din intreaga lume au crescut spectaculos numarul pacientilor care au ales ca alternativa terapia prin transplant de celule stem.”