Articole

PRO SI CONTRA RECOLTARII SI STOCARII CELULELOR STEM

Exista o multime de pareri pro si contra recoltarii si stocarii celulelor stem. Unii spun ca recoltarea celulelor stem este un mare pas inainte pentru medicina, insa altii sunt de parere ca procesul este “impotriva firii” iar stocarea lor in banci de celule stem este prea costisitoare.   Indiferent de ce parte a baricadei te-ai afla este important sa stii atat argumentele pro, cat si cele contra prelevarii si stocarii celulelor stem. Celulele stem pot fi transformate in aproape orice fel

Autor: Alexandra Ilie
Data: 14 iulie 2014

 

 

RECOLTAREA DE CELULE STEM 

Celulele stem sunt singurele celule din organism care au abilitatea de a se multiplica si diferentia si de a da nastere unor tesuturi noi, fiind folosite cu succes in inlocuirea unor celule degenerate din organism. Au rolul de a repara corpul acolo unde sunt probleme. Ele se recolteaza din mai multe surse, insa recoltarea din cordonul ombilical, la momentul nasterii, este cea mai frecventa si sigura metoda. Celulele stem sunt o clasa de celule nediferentiate care sunt capabile sa se

Autor: Daniela Ganciu
Data: 14 iulie 2014

 

 

 

O echipa de oameni de stiinta de la Harvard a anuntat ca cercetatorii au dezvoltat cu succes celule stem care produc toxine ce distrug celulele canceroase, fara sa provoace vreun prejudiciu celor sanatoase.

Informatia a fost facuta publica de doctorul Khalid Shah, co-autor al studiului, arata Russia Today.

Acesta a precizat ca experimentele realizate pana acum pe soareci s-au dovedit a fi un succes. In timpul studiului, o tumoare de pe creier a fost indepartata chirurgical, iar celulele stem au fost puse in locul acesteia, intr-un gel biodegradabil, pentru a distruge celulele canceroase ramase.

O noua descoperire in tratamentul cu celule stem

Odata ce toxina ajunge in interiorul celulei canceroase perturba capacitatea acesteia de a crea proteine, ducand la moartea celulei in cateva zile.

Khalid Shah a mentionat ca pana acum toxinele folosite pentru uciderea celulelor au fost folosite in cazul mai multor tipuri de cancer de sange. Totusi, acestea nu au fost eficiente in cazul unor tumori solide. Acum, situatia se schimba datorita experimentului revolutionar.

“Acesta este un studiu inteligent, care semnaleaza inceputul urmatorului val de terapii”, a spus pentru BBC Chris Mason, profesor de medicina regenerativa la University College din Londra, care nu a participat la studiu.